• Nuk ekziston përgjegjësia e sistemit, çdo krim është përgjegjësi personale! nga Fitim Zekthi

  Jo thjesht nga prania e pazakontë në tituj gazetash apo kronika televizionesh, por nga gjithë pamja që ofron realiteti sot në Shqipëri gati në çdo segment të tijin, kuptohet se krimi, trafiku i drogës, ai i prostitucionit, korrupsioni apo abuzimet me paratë publike janë në një pikë aq të...
 • Shqipëria kujdeset më shumë për të shkuarën sa për të ardhmen! nga Besart Kadia

  Në librin “Ngritja dhe Rënia e Kombeve”, autori Ruschir Sharma arrin në përfundimin se një ndër dhjetë faktorët më të rëndësishëm në përcaktimin e rritjes ekonomike është rritja e popullsisë. Sipas të dhënave të analizuara në 100 vitet e fundit bota ka patur vetëm 56 raste të shteteve që...
 • E djathta ka në qendër të saj jetët dhe bizneset e njerëzve dhe jo shtetin apo qeverinë

  Nga Fitim Zekthi Debati mbi taksat, mbi nivelin e atyre, mbi mënyrën se si ato përdoren apo mbi arsyet pse mblidhen kanë qenë të pranishëm thuajse gjatë gjithë historisë. Në kohën e shtetit modern ky debat është bërë vazhdimisht e më i thekshëm. Është e kuptueshme sepse në fund...
 • E djathta nuk është çështje arnimesh kaotike, por ide koherente nga fillimi në fund!

  Nga Fitim Zekthi Pas një zbehjeje të dallimeve ideologjike mes partive politike pas vitit 1990 dhe shfaqjes së një diskursi të ri në qendër të të cilit u vendos efikasiteti, pragmatizmi, teknokracia etj., sot është rikthyer sërish i fortë dhe i rëndësishëm dallimi ideologjik, mbajtja e qëndrimeve dhe hartimi...
 • Pse e djathta ka humbur rrugën! nga Fredrik Erixon

  Nëse Partia Konservatore Britanike ndihet e trullosur, duke e lexuar keq fatkeqësisht humorin e publikut në zgjedhje të përgjithshme, atëherë ajo është në shoqëri të mirë. Anembanë Evropës, partitë e djathta po sforcohen të gjejnë mesazhe të cilat rezonojnë me publikun. Nuk është se votuesit u janë larguar ideve...
 • Charlie Gard dhe degradimi i moralit në Evropë

  Papa Françesku dhe Presidenti Trump janë dakord: dënimi i një foshnje me vdekje është thjesht e gabuar. Të dy këta burra përbëjnë dy shtyllat e një aleance të pazakontë kundër kulturës së vdekjes e cila po përhapet në Evropë, dhe ironia është therëse. Në fund të fundit, çfarë tregon...
 • Të jesh i djathtë! nga Agron Tufa

  Të jesh i djathtë, do të thotë të pranosh se ka Zot, se Ai është Krijuesi i Gjithçkaje dhe i njeriut; që Ai e ka krijuar edhe Majmunin, përfshij dhe atë Majmun, që dofarë e njohin për Stërgjysh; Të jesh i djathtë do të thotë të nderosh të vdekurit,...
 • Nga buroi e Djathta dhe e Majta?

  Në vijim të rubrikës tonë Mendimi Konservator po sjellim një përmbledhje të shkurtër të librit Debati i Madh i Yuval Levin, botuar në The Spectator nga Jesse Norman. Shkrimin origjinal mund ta gjeni këtu Lufta me pamflete midis “konservatorit” Edmund Burke dhe “radikalit” Thomas Paine vazhdon të jetë midis...
 • Të mbrosh dhe të ruash. 10 fjalë kyçe për konservatorët.

  Në vitet e fundit mendimi konservator është kthyer shumë në modë edhe në Europë. Por çfarë synon që të mbrojë dhe nga çfarë parimesh frymëzohet konservatori? Çfarë e dallon një reaksionar, një konservator dhe një progresist? Jens Jessen, gazetar gjerman dhe kryeredaktor i faqeve kulturore të revistës së përjavshme...