• A është ambasadori Lu “Trumpist” dhe ç’duhet të bëjë PD?

  Sociologu Peter Berger, përpos të tjerash, është i njohur edhe për krijimin e një koncepti shumë të rëndësishëm si ‘struktura e të besueshmes”. Me këtë koncept ai shënjon një kontekst sociokulturor dhe politik brenda të cilit fitojnë statusin e të qenit të “vërteta”, “normale”, “të drejta”, “reale”, të “vlefshme”...
 • “Njeriu” i djathtë dhe “humanizmi” i majtë

  Gjithkujt i ndodh të vrasë mendjen se çfarë është në gjendje të bëjë njeriu, deri në ç’gremina “njerëzore”  apo morale mund ta çojë ai veten dhe pse?  Kjo vramendje bëhet padyshim më e shpeshtë dhe torturuese kur sheh se si njerëzit kapen me thonj pas interesit të ngushtë duke...
 • Demokracia pa “ligjin natyror” ka me vete ilaçin e vetëvrasjes!

  Aq shumë e kanë pushtuar diskursin e politikës klishetë dhe format e tjera laiciste të shprehjes sa është krijuar ideja se është e pamundur të jetojnë së bashku demokracia dhe besimi fetar. Në një farë mënyre demokracia shihet si diçka që mund të jetësohet vetëm nga ata që janë...
 • Kriza nga e cila vuan media nuk është vetëm për shkak të politikës

  Media në Shqipëri është në një gjendje të shëmtuar, bartëse dhe ushqyese njëherazi e disa prej sëmundjeve më të urryera të njeriut dhe shoqërisë. Ajo është një nga shkaqet e rëndësishme të të gjithë gjendjes së rëndë të vendit në çdo aspekt; krimit, korrupsionit, situatës në arsim, në kulturë,...
 • Komunistët nuk çliruan asnjë Shqipëri në 29 nëntor

  Gjëja më e shëmtuar në lidhje me poshtërsitë apo krimet e kryera në mënyrë sistematike dhe të organizuar është përpjekja për t’i normalizuar ato. Përgjatë historisë ka patur shumë dhunë e vrasje, por asnjëherë në përmasën e atyre të totalitarizmave të modernitetit, sidomos sa i takon organizimit dhe racionalizimit...
 • Kriza e të djathtës është kulturore dhe jo politike

  Mendimtarët e mëdhenj liberalë të shekullit 18-19, Adam Smith, Vilhelm von Humbold etj., që mbrojtën me forcë idenë e një rendi ku konkurrenca e lirë do të ishte zemra e zhvillimit ekonomik duke çuar përpara lirinë dhe respektimin e të drejtave, i trembeshin shumë shndërrimit të njeriut në një...
 • A mund të kemi një sjellje të PS dhe PD ndryshe nga kjo e sotmja?

  Është e pamundur të mos e çosh mendjen te natyra e njeriut teksa sheh kryeministrin që me orë e orë të tëra grindet, vetëlavdërohet, kritikon, shan të tjerët, tall gazetarët, përçmon opozitën, shmang debatin duke bërë çfarëdolloj gjesti apolitik që të mundet, ndërkohë që qeverisja e tij është e...
 • Nuk ekziston përgjegjësia e sistemit, çdo krim është përgjegjësi personale!

  Jo thjesht nga prania e pazakontë në tituj gazetash apo kronika televizionesh, por nga gjithë pamja që ofron realiteti sot në Shqipëri gati në çdo segment të tijin, kuptohet se krimi, trafiku i drogës, ai i prostitucionit, korrupsioni apo abuzimet me paratë publike janë në një pikë aq të...
 • E djathta ka në qendër të saj jetët dhe bizneset e njerëzve dhe jo shtetin apo qeverinë

  Debati mbi taksat, mbi nivelin e atyre, mbi mënyrën se si ato përdoren apo mbi arsyet pse mblidhen kanë qenë të pranishëm thuajse gjatë gjithë historisë. Në kohën e shtetit modern ky debat është bërë vazhdimisht e më i thekshëm. Është e kuptueshme sepse në fund të fundit bëhet fjalë...