• “Oligarkët” e Shqipërisë janë më të varfrit e Europës. T’i ndihmojmë ata!

  Para 22 vitesh në kushtet kur reformat e para drejt ekonominë së tregut çuan në kaos, varfëri në rritje, në inflacion të lartë e në papunësi të madhe biznesmenët miliarderë të Rusisë menduan se e ardhmja e tyre do të ishte në rrezik nëse Yelsin nuk rizgjidhej president e...
 • Rritja Ekonomike: Dështim i paralajmëruar i të bërit shtet!

  We aren’t all in this together Parashikimi për rritjen ekonomike të Shqipërisë gjatë vitit 2018 është ulur nga 4.1% në 3.7% nga raporti i fundit i FMN. Kjo shifër me ulje nuk është gjë tjetër veçse një lajm teknik në pamje të parë. Me të drejtë kushdo që merr...
 • Risku sipas Moody’s dhe politikat monetare e fiskale në 2018

  Para pak ditësh në media u raportua se Shqipëria vazhdon të vlerësohet me B1 nga Moody’s. Ky vlerësim ka mbetur i pandryshuar për vite me radhë pavarësisht faktit nëse borxhi publik shënon 72 apo 60% të PBB-së. Moody’s është një agjenci e vlerësimit të riskut, e cila merr përsipër të...
 • Mbi Sigurimin e Detyrueshëm të Pronës

  Risku në financë nënkupton mundësinë e humbjes së një pjese ose të gjithë investimit të bërë. Në ekonomi shihet si kosto e krijuar nga faktorë të cilët nuk mundet të kontrollohen apo parashikohen plotësisht. Këta faktorë mundet të jenë të brendshëm, që lidhen direkt me aktet e atij që nis...
 • Shqipëria kujdeset më shumë për të shkuarën sa për të ardhmen!

  Në librin “Ngritja dhe Rënia e Kombeve”, autori Ruschir Sharma arrin në përfundimin se një ndër dhjetë faktorët më të rëndësishëm në përcaktimin e rritjes ekonomike është rritja e popullsisë. Sipas të dhënave të analizuara në 100 vitet e fundit bota ka patur vetëm 56 raste të shteteve që...